Verbouwing financieren met een lening

Is bij jou ook het moment aangebroken om eindelijk de woning eens onder handen te nemen? Heb jij ook een renovatiebudget, maar kom je nog wel wat geld te kort om de verbouwing succesvol af te werken? Er zijn heel wat mensen in een gelijkaardige situatie. Ze beschikken wel over wat spaargeld, maar moeten toch nog op zoek naar extra geld. En nog eens 10 jaar wachten om dan pas de verbouwing uit te voeren, is ook geen optie. Je zou dan beroep kunnen doen op je ouders of een vriendelijke buur die je renteloos wat geld kan lenen, maar geloof mij dat zijn eerder uitzonderlijke situaties. In de meeste gevallen is er geen andere keuze dan de verbouwing met een lening te financieren. Op zich is er niet mis met het financieren van een verbouwing met een lening, maar je maakt best wel je huiswerk. Enkel zo bespaar je het meeste geld dat je dan weer aan andere dingen, zoals bijvoorbeeld een volgende verbouwing, kunt besteden.

Met welke lening een verbouwing financieren?

Bij het kiezen voor een verbouwing financieren met een lening duikt meteen de vraag op “Met welke type van lening kan ik het best mijn verbouwing financieren?”. Een vraag die we graag duidelijk maar beknopt willen beantwoorden door de verschillende leningen op een rijtje te zetten.

  • Het doorlopend krediet: Je zou ervoor kunnen kiezen om je verbouwing met een doorlopend krediet te financieren. Een interessante lening als je niet precies weet hoeveel die verbouwing nu gaat kosten en hoeveel geld je daarom zult moeten lenen. Ieder bedrag dat je hebt afgelost, kan je immers terug lenen. Zo lang de maximale limiet maar niet overschreden wordt. En de rente? Die betaal je enkel op het geleende bedrag. Het nadeel is dat de rente bij een doorlopend krediet niet aftrekbaar is.
  • De persoonlijke lening: Je zou de verbouwing ook met een persoonlijke lening kunnen financieren. Lekker voordelig want de rente over deze lening is aftrekbaar. Je gaat wel een iets hogere rente hebben dan bij andere leningen.
  • De hypotheek: Heb je overwaarde op je woning? Dan is de hypotheek waarschijnlijk de meest interessante lening om je verbouwing mee te financieren. De rente ligt namelijk lager dan bij de 2 vorige leningen en ze is nog eens fiscaal aftrekbaar ook.