Het juiste kantoorpand voor jouw onderneming

Als je nadenkt om een bedrijfspand te kopen heb je waarschijnlijk al onderzoek gedaan naar een geschikt pand voor je onderneming. Voordat je overgaat tot aankoop moet je rekening houden met wat deze investering voor je kan betekenen in de toekomst. Het is belangrijk om alle zaken op een rijtje te zetten voor het aanschaffen van een bedrijfspand. In deze blog geven wij advies bij het kopen van een bedrijfspand.

De voorbereiding

Voordat je op zoek gaat naar een bedrijfspand is het handig om overzichtelijk te hebben aan welke voorwaardes het bedrijfspand moet voldoen. Neem ook de visie van het bedrijf mee en bedenk waar je de komende tien jaar met je onderneming naartoe wil en waar het pand aan moet voldoen. Denk hierbij niet alleen aan de oppervlakte en de uitstraling maar ook aan de locatie en de parkeergelegenheid. Als je bedrijf groeit is het handig om genoeg ter beschikking te hebben voor nieuwe werknemers. Kijk ook naar wat je kan besteden aan een pand. Dit gaat niet om de hypotheek die je kan krijgen maar om hoeveel geld je nodig hebt voor je nieuwe bedrijfspand. Op deze manier maak je geen onnodige kosten. 

Het aanvragen van de hypotheek

Een zakelijk pand kopen is mogelijk als je een zakelijke hypotheek afsluit. Dit is de lening die je afsluit om het pand te financieren. Deze lening maakt het mogelijk om een bedrijfspand te kopen zonder direct gebruik te maken van eigen geld. Het is handig om een professional in te schakelen bij het kopen van een bedrijfspand. Bufr Nederland geeft meer informatie aan ondernemers over het financieren van bedrijfspanden. Voordat je een hypotheek aanvraagt is het handig om te weten wat ongeveer de hoogte van de lening wordt. De hoogte hangt af van wat je het afgelopen jaar hebt omgezet. Om dit te berekenen heb je de jaarrekening van het recente boekjaar, een aangifteformulier van de inkomstenbelasting, een taxatierapport van het bedrijfspand en een inschatting van de inkomsten van het volgende jaar nodig. Ook is het handig om te weten of je in aanmerking komt voor hypothecaire zekerheid. In dit geval is het vastgelegd dat het onroerend goed als onderpand dient voor de verstrekte lening. 

Denk aan de overdrachtsbelasting en de investeringsaftrek

Als de hypotheek rond is ben je de eigenaar van jouw nieuwe bedrijfspand. De koopovereenkomst is afgesloten maar de overdrachtsbelasting moet nog betaald worden. Veel ondernemers vergeten dit bedrag en dat de 7 procent die je betaalt van het aankoopbedrag niet aftrekbaar is als kostenpost. Wel is het mogelijk om dit bedrag op te tellen bij de waarde van de bedrijfsruimte. Om het voordeliger te maken is er de investeringsaftrek. Met deze aftrek kom je in aanmerking voor belastingvoordelen door de investering die je doet. Deze aftrek geldt voor de aankoopwaarde van het pand. De waarde hiervan wordt bepaald door een taxateur. Deze informatie heb je waarschijnlijk al verkregen bij het aanvragen van de hypotheek. Bespreek voordat je een bedrijfspand koopt het proces met een expert. Bespreek je financiële situatie en kijk naar een passende hypotheek.