Waarom moet ik geregistreerd staan bij de RDW?

Over het algemeen is het erg belangrijk dat de juiste gegevens van jou en je voertuig geregistreerd staan bij de RDW en dat het voertuig over de juiste kentekenplaat beschikt. In dit artikel lees je waarom het belangrijk is en wat je allemaal moet doen om te voldoen aan de regels.

Het is namelijk zo dat er bij elk voertuig verplichtingen horen. Iedereen die een kenteken van een auto, motorfiets, bromfiets, aanhangwagen of bedrijfsvoertuig op zijn naam heeft staan, moet voldoen aan de verplichtingen van dat voertuig. De verplichtingen die we in Nederland kennen zijn:

  • De WA-verzekering (Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering);
  • De APK-keuring (Algemene Periodieke Keuring);
  • Motorrijtuigenbelasting.

Mensen die in het bezit zijn van een bromfiets moeten alleen voldoen aan de voertuigverplichting WA-verzekering. Aanhangwagens met een geldige maximum massa van 3500 kg moeten voldoen aan de voertuigverplichting de APK-keuring.

We weten allemaal dat de kentekens geregistreerd staan in het kentekenregister van de RDW. Hierin staat letterlijk alle informatie over jouw voertuig, alle juridische en technische informatie van het voertuig. Wanneer je informatie doorgeeft zorg dan ervoor dat je de juiste gegevens overhandigt. Om te voorkomen dat een ander ten onrechte gebruik maakt van een kentekenplaat met jouw nummer, is het belangrijk om altijd de juiste procedure te volgen als je een voertuig koopt, verkoopt, invoert, uitvoert, laat slopen of als je het tijdelijk niet gebruikt.

Door de RDW kun je gratis een kentekencheck laten uitvoeren wanneer je een tweedehandse auto wilt kopen. Een RDW check kun je ook op andere websites doen zoals bij www.kentekencheckgratis.nl.