Interim opdracht – goed betaalde uitdaging
De behoefte aan interim deskundigen is onverminderd groot en blijft maar aanhouden. Soms ben je als interimmer bezig om een bepaalde periode met jouw expertise te overbruggen. Bijvoorbeeld tot er een vaste werknemer is gevonden voor het werk. Soms word je ingevlogen om in een piekperiode de boel overeind te houden. Dat kan zijn bij het opleveren van de jaarlijkse begroting. In elk geval wordt een interimmer verzocht om met kennis en ervaring een organisatie bij te staan. Om een op non-actief gestelde manager een tijd te vervangen. Of om bij te dragen aan een noodzakelijke omwenteling van een bedrijf. Er zijn vele oorzaken waarom een interim opdracht wordt aangeboden.
Je eigen koers kunnen varen
Als interim expert kun je veel voldoening halen uit je werk. Je onafhankelijkheid is gewaarborgd en je kunt min of meer je eigen tijd indelen. Je mag op je eigen manier het werkritme bepalen en je werkproces sturen. Je komt frank en vrij een organisatie binnen en hangt dus niet meteen in de beperkingen van een bedrijfscultuur.
Afwegen of een interim opdracht iets voor jou is
Een tijdelijke opdracht is ook snel te vinden. Daar zijn hele goede online platforms voor. Hier vind je de interim vraag gebundeld en kun je zelf wegen welke opdracht nu echt iets voor jou zou zijn. Maar wellicht ben je nog aan het twijfelen of je als interimmer aan de slag wilt gaan. Voor je ‘nee, bedankt’ zegt, is het misschien interessant om vijf voordelen mee te wegen en alsnog een interim opdracht aan te gaan.
1 Vergroting van je netwerk
Heb je een vaste baan, dan zie je elke dag opnieuw weer dezelfde koppen. Als interimmer echter is de voordeur naar je werk veel veelzijdiger. Je stapt namelijk steeds een nieuw bedrijf binnen. En dat helpt je aan een echt groot netwerk. Dat zich met elke nieuwe opdracht weer vergroot. Zo’n netwerk helpt jou op een gegeven moment heel gemakkelijk aan een nieuwe interim opdracht.
2 Je kennis accumuleren
Organisaties zoeken voor hun interim opdrachten iemand die al voorzien is van nodige kennis en ervaring. Want het is noodzakelijk dat je direct ‘in’ de opdracht zit zodat bedrijfsprocessen niet vertragen. Jij kunt goed in zo’n opdracht stappen maar leert er meteen ook weer zaken bij. Jouw kennis en vaardigheden worden à la minute beter. Deze accumulatie maakt je voor volgende projecten nog aantrekkelijker.
3 Uitdagingen genoeg
Als interim professional ben je zeker van een ding: het werk gaat niet saai worden. Anders gezegd: je wordt vaak gewoon voor de leeuwen gegooid. Soms in een project dat je anders moet gaan afstemmen. Soms ook omdat een startup het niet lijkt te halen en je op continuïteit wordt ingezet. Zo’n opdracht heeft altijd iets avontuurlijks en doet een beroep op je creativiteit. Dat zijn uitdagingen maar ook beloningen voor jezelf.
4 Internationale stappen
Interim opdrachten worden zeer geregeld in het buitenland aangeboden. Houd jij ervan om de grens eens over te stappen dan ligt hier een leuke kans om internationaal te gaan werken. En natuurlijk ook een dito netwerk op te bouwen.
Headfirst – Topopdrachten vragen om de beste professionals
5 Uurtarief
Een interim opdracht wordt vaak afgerekend op uurbasis. Vaak is dat een heel netjes bedrag maar het is natuurlijk wel all-inclusive. Ook je pensioengeld zit er bijvoorbeeld in. Maar aan het einde van de rit is je jaarinkomen wel een stuk beter dan bij een vast dienstverband.