Hoe kun jij de alimentatie wijzigen?

De alimentatie wijzigen die jij ontvangt of betaalt is een optie die niet bij iedereen bekend is. Vaak wordt er ten onrechte gedacht dat als dit bedrag eenmaal vastgesteld is, hier niets meer aan veranderd kan worden. Dat is dus niet het geval, de alimentatie wijzigen is zeker een optie! Maar als dit een optie is, hoe regel je dit dan? Je kunt dit natuurlijk niet eenzijdig besluiten, maar hoe pak je het dan wel aan? En wanneer is een wijziging eigenlijk mogelijk? Je leest daar alles over op alimentatie-wijzigen.nl, een initiatief van Meesters & Meer advocaten & mediators!

Mogelijkheden alimentatie wijzigen

Een scheiding is altijd een lastige zaak, er moet immers letterlijk veel gescheiden of verdeeld worden. Het heeft daardoor vaak veel voeten in de aarde. Als dan eenmaal alles geregeld is, dan is de alimentatie wijzigen misschien niet iets waar je meteen aan denkt. Dit is immers binnen de scheiding vastgelegd hoe hoog dit bedrag zou zijn. Maar een wijziging is dus wel mogelijk, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Welke redenen kunnen er nu voor zijn om het afgesproken bedrag te herzien? Kort gezegd kunnen er drie redenen zijn:

  • er is bij het vaststellen van het bedrag een fout gemaakt
  • de woonsituatie van de kinderen verandert
  • de financiële situatie van een van de ex partners wijzigt sterk

De alimentatie wijzigen is dus een optie als er bij de eerste berekening een fout is gemaakt. Dit kan helaas altijd gebeuren, bijvoorbeeld doordat er een document ontbrak of omdat er een fout in de berekening is geslopen. Als je later ontdekt dat de berekening gebaseerd is op onjuiste gegevens, dan kun het bedrag dus gewijzigd worden. Maar dit is maar een van de redenen waarom de alimentatie wijzigen kan!

Wijziging regelen

Een andere reden is dat de woonsituatie van de kinderen kan veranderen. Als zij bijvoorbeeld eerst volledig bij de ene ouder woonden en dit verandert naar om en om bij beide ouders wonen, dan heeft dit natuurlijk financiële gevolgen voor de ouders. De alimentatie wijzigen is dan ook een logische stap. Je betaalt of krijgt immers geld voor het levensonderhoud van de kinderen, bij wijzigingen in de leefsituatie is het dan ook niet meer dan logisch dat het afgesproken bedrag aangepast wordt aan de nieuwe situatie. Tot slot kan het ook nog zo zijn dat er een grote wijziging plaatsvindt in de financiële situatie van een van de ex partners. Je raakt bijvoorbeeld je baan kwijt en verliest inkomsten of je maakt promotie en krijgt er juist flink wat geld bij. De alimentatie wijzigen kan ook in dergelijke gevallen mogelijk zijn! Wil jij weten of in jouw specifieke situatie een wijziging tot de mogelijkheden behoort? Ga dan naar alimentatie-wijzigen.nl en vraag een gratis alimentatiecheck aan. Er wordt dan gekeken of een wijziging in jouw geval mogelijk is. Is dat het geval, dan kunnen de specialisten van Meesters & Meer advocaten & mediators jou helpen bij de wijziging. Er wordt contact gezocht met jouw ex om te proberen in goed overleg een nieuw bedrag vast te stellen. Lukt dit niet, dan kan de alimentatie wijzigen ook altijd nog via de juridische weg. Ook daarbij kunnen zij jou helpen!