Gouden munten kopen: veilig investeren

Goud

Uit onderzoek blijkt dat er de laatste twee jaar een verandering plaatsvindt op het gebied van beleggen en investeren: steeds meer particulieren en bedrijven gaan over op het kopen van gouden munten. En dat heeft een aantal zeer verklaarbare redenen. De handel in munten is van alle tijden, maar juist in de afgelopen twee jaar zien we een enorme toename in de munthandel. In dit artikel gaan we deze stijging bespreken en geven we meer informatie over hoe veilig het is om te investeren in gouden munten.

Goud heeft sinds het ontstaan van de mens een speciale aantrekkingskracht op ons. Naast dat het een prachtig edelmetaal is om te zien, heeft het eindeloos veel toepassingsmogelijkheden. Dat maakt dat goud en gouden munten altijd een symbool van status en welvaart zijn geweest. De goudkoers is onafhankelijk van het monetaire systeem – in andere woorden: zelfs als de euro of de dollar valt, blijft de waarde van goud min of meer overeind. En als je daar bovenop de onzekerheid en chaos telt, die de bankensector tegenwoordig met zich meebrengen, kun je niet anders dan concluderen dat gouden munten een veilige keuze zijn op het gebied van investeren of beleggen.

Goud

Gouden munten als betaalmiddel

In vroeger tijden werden gouden munten als betaalmiddel gebruikt. Vergis je niet, dat waren dan per definitie munten met een hoge waarde, en het grootste deel van de bevolking kwam daar dus niet veel mee in aanraking. De munten met een lagere waarde werden gemaakt van koper of brons. Gouden munten waren dus wel in omloop, maar werden vooral door de meer welvarende klassen gebruikt. In de loop der jaren begon de toepassing als betaalmiddel te verdwijnen: dit kwam deels door de stijgende waarde van goud, waardoor men het goud dat ze hadden liever goed bewaarden voor de lange termijn. Maar er was ook een andere reden waardoor gouden munten niet meer als betaalmiddel werden gebruikt: er kwamen goedkopere, meer duurzame materialen om munten mee te produceren. Kijk bijvoorbeeld naar de huidige 2 euro munt. Het heeft het uiterlijk van een gouden munt met zilver, maar is met hedendaagse materialen vervaardigd.

Juist door de lange geschiedenis van gouden munten is deze markt vandaag de dag zo interessant: los van de goudwaarde, hebben veel van deze munten namelijk ook een verzamelwaarde. De wereld van muntenverzamelaars is enorm, en de vraag naar gouden munten stijgt met de dag. Naast deze historische gouden munten, die door verzamelaars geroemd worden om hun geschiedenis en zeldzaamheid, worden er ook nieuwe gouden munten vervaardigd. Niet als wettig betaalmiddel, maar voor de handel. Deze nieuwe gouden munten kunnen we in twee groepen onderscheiden: in ‘special edition’ munten die jaarlijks worden gedrukt binnen een bepaald thema (dus ook interessant voor de verzamelaarsmarkt), en in de vorm van bijvoorbeeld kilo-munten: munten die een bepaalde hoeveelheid en puurheid goud bezitten, en daardoor vooral door hun goudwaarde een interessante aankoop vormen.

Investeren in gouden munten

Er wordt al jaren steeds vaker geïnvesteerd in goud. Hierboven hebben we daar al een paar redenen voor genoemd: er is simpelweg veel meer vertrouwen in de goudkoers dan in andere koersen. Goud blijft namelijk schaars, kan niet oneindig gewonnen en geproduceerd worden. Maar ook de toepassingen van goud blijven bestaan. Als je dus vandaag besluit goud te kopen, kun je er bijna zeker van zijn dat dat goud over een aantal jaar meer waarde heeft dan nu.

Veel investeerders en beleggers kiezen voor gouden munten kopen. Dat komt omdat de goudwaarde in deze munten vanzelfsprekend is vastgelegd (iedere munt heeft een eigen puurheidsgehalte), maar mensen kiezen vooral voor gouden munten omdat ze per stuk verhandelbaar zijn. Je hoeft dus niet in één keer een halve ton te investeren in een goudbaar, maar je kan je investering in kleinere stukken verdelen. Veel kopers vinden dit een prettig gevoel, omdat je de – toch al kleine – risico’s daardoor wat meer kan spreiden, en je makkelijker bij een deel van je investering kan. Het is bijvoorbeeld een mogelijkheid dat je een paar jaar na het investeren een klein deel wil verkopen, omdat je wat geld kan gebruiken voor een ander doel. Dan kun je het andere deel van de munten in de investering laten.

We kunnen concluderen dat gouden munten kopen geldt als veilige investering. Op de lange termijn heeft het veel effect, maar ook op korte termijn kunnen gouden munten een goede winst opleveren. We hopen je met dit artikel wat wijzer te hebben gemaakt op het gebied van gouden munten kopen. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van www.contant-inkoop-goud.nl.