Ben je op de hoogte van de WAB?

Ben jij als ondernemer al op de hoogte van de WAB? Misschien denk je: wat is de WAB? Dat zullen we je uitleggen. De WAB is een nieuwe wet en staat voor Wet Arbeidsmarkt in Balans. Deze wet is per 1 januari 2020 van kracht gegaan en is dus al even actief!

Wat is de Wet Arbeidsmarkt in balans?
De Wet Arbeidsmarkt in balans is in het leven geroepen ter vervanging van de bestaande WWZ. Deze wat namelijk een aantal onverwachte gevolgen en deze moesten worden tegengegaan. De wet is met name gericht om het verschil tussen vaste en flexibele arbeid kleiner te maken. Het kabinet tracht dit te bereiken door de aanstelling van vaste arbeidskrachten aantrekkelijker te maken. Het inschakelen van flexkrachten moet hierdoor minder worden, maar de flexkrachten moeten wel meer zekerheid krijgen.

Dat is in een notendop de nieuwe wet. Voor jou als ondernemer heeft dat dus gevolgen en het is erg belangrijk dat je hier goed van doordrongen bent.

Hoe gaat de uitvoering?
Nu je het doel weet van de WAB is het ook belangrijk om te bekijken wat de daadwerkelijke uitvoering in houdt. Dat is immers wel even wat anders. Allereerst is het belangrijk om een goede planning op te stellen weten wij uit ervaring. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de risico’s die je wellicht moet gaan doorvoeren binnen je onderneming. Want als je meer vaste mensen in dienst neemt, kan dit gevolgen hebben als meer ziekteverzuim en de bijbehorende kosten.

Meer weten over de WAB of hulp nodig?

Voor veel ondernemers is de nieuwe WAB nog een wirwar van regels en kan het lastig zijn om precies te ontdekken wat je moet doen binnen jouw bedrijf. Gelukkig kun je hulp inschakelen, bijvoorbeeld van Samenwerkt.nl. Samenwerkt kan je juridische zekerheid geven, de backoffice uitbesteden en je profiteert van voordelen door schaalvergroting. Daarnaast wordt er ook onderling samengewerkt!